zondag 27 februari 2011

Naïef en kleurig


 Textilescape © klary

achterkant Textilescape © klary


Ben druk bezig met de voorbereiding van een aantal workshops Textilescapes. Het werk van Ton Schulten wordt vaak als inspiratiebron gebruikt vanwege het kleurrijke en blokkige karakter van zijn schilderijen. Maar ook het naïef aandoende werk van de minder bekende (en in 2006) overleden schilder Toon Tieland is geschikt. In de workshops gaan we stapsgewijs met illustraties en afbeeldingen een landschaps maken van allerlei soorten textiel, verf, en hand- of machineborduurwerk. Binnenkort meer!

dinsdag 22 februari 2011

zondag 20 februari 2011

Quilts and Quotes



 quilt Andreas Grigoleit

'There is nothing to be said about picturen -you love them or you hate them, but words can't describe them'. 
Pablo Picasso

woensdag 16 februari 2011

Een leven zonder computer



 



afb. type writer art Dude Craft


In het weekend raakte mijn computer op tilt door spyware. De schade viel mee, maar heimelijk betrapte ik me erop dat ik best weer een poosje naar het computerloze tijdperk terug zou willen. Lekker rustig. Ik heb ook al geen krant meer, krijg geen reclame door de brievenbus en sta op het bel-me-niet-register. Geen van allen mis ik. Tv kijk ik hooguit drie uur per week. Helaas is het amper mogelijk zonder computer te leven. Neem alleen al alle email. Die kun je nog wel op een andere computer bekijken. Maar ik kwam deze week bijna echt in de problemen doordat het ding tevens mijn archief (en fotoalbum) is, en ik dus niet bij belangrijke informatie kon komen.
Binnenkort moet er een nieuwe computer komen, een snelle jongen, slank en strak in het pak. Deze heeft zijn langste tijd gehad: hij heeft zo ongeveer de snelheid van een computer uit de jaren 90. Toch wel leuk weer naar een nieuwe uit te moeten kijken....

donderdag 10 februari 2011

woensdag 9 februari 2011

Marc Mulders, pauwen en Augustinus











OP zoek naar de betekenis van de pauwen in het boek 'Begeerte heeft ons aangeraakt' van Bert Natter, stuitte ik op het werk van Marc Mulder. Natuurlijk bleef ik daar veel langer hangen dan strikt nodig was voor de bestudering van het boek van Natter. Maar dat is juist het leuke van boek analyse: tijdens het speurwerk naar betekenisvolle elementen fris je gratis je culturele en historische kennis op.

De pauw blijkt trouwens in allerlei culturen een versdhilende betekenis te hebben. Onderstaande is van kerkvader Augustinus. Je moet er maar opkomen. Maar het werk van Marc Mulders is wonderschoon.

Augustinus schrijft in het 21e boek van de stad Gods: “Wie anders dan God, de schepper van alle dingen, heeft de pauw de eigenschap gegeven niet tot ontbinding over te gaan?”
Augustinus vond dit verhaal, voortkomend uit een oude Indiase legende, ongeloofwaardig en neemt het experiment om een stuk pauwenvlees van een braadstuk meer dan een jaar te bewaren en dan te braden om vervolgens te worden bevestigd in zijn stelling dat een pauw niet tot ontbinding kan overgaan. Vanwege dit geloof is de pauw een christelijk symbool van onsterfelijkheid en opstanding.
Ook het feit dat de pauw elk jaar zijn wonderschone veren verliest en het volgend voorjaar zijn even mooie veren weer terugkrijgt, draagt bij aan de gedachte van de cyclische terugkeer van het leven.
Beneden verschijnt ook de pauw met in zijn staart een oog, het alziend oog; God ziet – niet bespiedend – maar is in ons...

Van Drukwerk naar Naaldwerk.






© klary

© klary

De afbeelding van de vogel komt uit een boek dat ik al twintig jaar heb: Ornament, Symbool & Teken van René Smeets. Het bevat een schat aan afbeeldingen en informatie over de grondbegrippen van versiering en decoratie. Af en toe gebruik ik het als naslagwerk. Het plaatje van de vogel heb ik al jaren geleden nagetekend, om er 'iets' van te maken. Nu ik me intensief bezighoud met free motion embroidery and quilting, kwam het goed van pas. Ik heb uitgebreid kunnen oefenen met verschillende draden en naaivoetjes. Zelfs de kraaltjes zijn er machinaal opgenaaid. Over het resultaat ben ik tevreden. De afbeelding hieronder wil ik een keer uitwerken in rood op de naaimachine..




vrijdag 4 februari 2011

Things Organized Neatly






Elfi Cella

 
Elisa D'Arrigo

Federico Hurtado

 Als tegenhanger voor alle lees- en schrijfwerk dat ik moet doen, vind ik het heerlijk als ontspanning blogs te bekijken die vol staan met mooie en kunst(zinn)ige  plaatjes. Ik heb er weer een paar gevonden: Things Organized Neatly (zie afb. 1 en2), en Art Propelled. 

Roestgeverfde quilts







Internet blijft voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Vandaag stuitte ik op het werk van Jo Budd, die in 2010 met haar quilts in het V&A Museum in Londen exposeerde. Haar werk is indrukwekkend en bijzonder: ze verft en bewerkt haar stoffen met roest, legt er dan een laag doorzichtige zijde of organza op, en voor het aan elkaar naaien van de blokken, brengt ze hier en daar reliëf aan. In een filmpje op Vimeo vertelt ze over de totstandkoming van haar metershoge quilt Winter/Male en Summer/Female.

woensdag 2 februari 2011

Thinking Inside The Box.




Ben bezig met een nieuwe serie quilts: 'Thinking Inside The Box'. Hiervoor heb ik een speciale patroon ontworpen. Het ontwerp werkt vooral goed met bijna effen en/of handgeverfde stoffen. No. 1 en 2 zijn klaar, hierboven paar details ervan. Omdat ik nog niet weet welke bestemming ze krijgen, wacht ik nog met publiceren van meer foto's.

© Klary