vrijdag 28 augustus 2009

'Zelfs een stilte is geen twee keer hetzelfde'


Jaap van Zweden is aanstaande zondag 30 augustus de laatste 'zomergast' van dit seizoen en ik ga zeker kijken. Ik heb hem al uit de verte gevolgd toen hij nog violist was en hij bleek in positieve zin nog meer noten op zijn zang te hebben. Op het moment is hij chef-dirigent van de Filharmonie van Antwerpen en volgens 'kenners' zal hij beslist tot de top van beroemde dirigenten gaan behoren.
Het zinnetje 'Zelfs een stilte is geen twee keer hetzelfde' vond ik in het artikel 'De mooiste noot : Jaap van Zweden' (NRC). Muziek is niet het tegenovergestelde van stilte.....

woensdag 26 augustus 2009

Fiep Westendorp


Illustratie bij het artikel:
Waar kan ik mijn kind het beste slaan?
Harriët Freezer
Vrouwenpagina, Het Parool
17 oktober 1963

'Van alle ouderavonden die ik trouwhartig bezocht, is mij er maar een bij gebleven. Op die avond hadden we van een kinderkenner eerst een lezing gehad en daarna mochten er vragen gesteld worden. U weet wel, zo van: Hoe maak ik mijn zoontje zindelijk zonder hem trauma's bij te brengen. Of: Hoe ontplooi ik de creativiteit van mijn kinderen. (...) We luisterden plichtsgetrouw totdat de vrouw van de boswachter met haar onvergetelijke vraag kwam: 'Meneer, waar kan ik mijn kind het beste slaan, om zijn kop of op zijn billen?' Een verrukkelijke vraag die onze hele avond goedmaakte.'

Fiep Westendorp heeft o.a. tussen 1948 en 1968 voor het Parool tekeningen gemaakt van toen actuele onderwerpen.

Jip-en-Janneke en de Hema


Gisteren werd ik plotseling door de regen overvallen. Niet getreurd, want ik was net bij de Hema en kon in plaats van een saaie paraplu nu een echte Jip-en-Janneke paraplu kopen. Wel wat klein, want een kinderpluutje, maar zeer geschikt voor een zonnig humeur in natte tijden. Jip en Janneke zijn de geesteskinderen van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. Ze zijn net zo Hollands als de Hema, en tot ver buiten Nederland geliefd bij veel kinderen en hun (voorlezende) ouders.

zondag 23 augustus 2009

Gottschalk - Great Galloping (ABT) - Souvenir de Porto Rico

Paul Flora




Gisteren zag ik tekeningen van de Oostenrijke illustrator Paul Flora. IJle pennenstrepen, rake schetsen en arceringen, een geheimzinnige schemersfeer, fabels en Venetië: het smaakt naar méér.

vrijdag 21 augustus 2009

Leesplank.

Boekenliefhebbers opgelet: wie genoeg heeft van tradionele recht-tot-recht-aan-boekenkasten, moet eens een kijkje nemen bij 'Bookshelf'.
afb. 1 Richard Wentworth afb. 2 Pdlunuganga afb. 3 David Blazquez

maandag 17 augustus 2009

Rond





foto's Klary

Abstract


Gisteren tijdens het koken viel me op hoeveel fraaie voorwerpen mijn overvolle keukenla bevat. Veel daarvan gebruik ik maar een paar keer per jaar. Maar ze zijn wel fotogeniek! Zo zijn ze toch nog ergens goed voor....

zondag 16 augustus 2009

Verlangen




'Ik ben tot de bevinding gekomen, dat het verlangen de enige eerlijke eigenschap van de mens is. In alles kan een mens liegen. In alles kan iets onechts sluipen. Liefde kan voorgewend zijn, hoffelijkheid alleen een kwestie van opvoeding. Helpen kan uit egoïstische motieven gebeuren, maar het verlangen kan een mens niet manipuleren. De mens is zijn verlangen.'

Ernst Bloch.

zondag 9 augustus 2009

Pagliacci


Man goes to doctor. Says he’s depressed. Says life seems harsh and cruel. Says he feels all alone in a threatening world where what lies ahead is vague and uncertain. Doctor says:
"Treatment is simple. Great clown Pagliacci is in town tonight. Go and see him. That should pick you up".
Man bursts into tears. Says:
"But Doctor… I am Pagliacci.”

bron: 'Beauty in everything'

Trudy Dehue in Zomergasten



Vanavond alweer de derde aflevering van Zomergasten. Trudy Dehue, hoogleraar aan de RUG is de gast. Ze heeft het boek 'De depressie epidemie' geschreven. Ik ben erg benieuwd naar wat ze vanavond te zeggen heeft. Helaas wordt het me te laat om haar keuzefilm, Mephisto, nog te gaan zien.
afb. 'televiseur panoramic'

Literaire, lyrische en ludieke links.

Masterpieces Bespreking van een aantal (moderne) schilderijen.
Karen's weblog Gewoon even kijken.
Leestafel Niet-commerciële site over taal, boeken en schrijvers.
Manegementboeken Interessante non-fiction boeken.
Muse-ings, een weblog over fotografie, kunst, boeken, film, inspiratie.
Viviane Sassen fotografie; publicaties in toonaangevende tijdschriften.
Ellen Kooi ongewoon 'Hollandse' fotografie.

zaterdag 8 augustus 2009

"Unless you photograph what you love, you’re not gonna make good art.” Sally Mann

Gisteravond was in 'Het uur van de wolf' een documentaire te zien over de fotografe Sally Mann. Helaas is de documentaire niet online te zien, want die was alleszins de moeite waard. Behalve een kunstzinnig fotografe is Sally Mann een vrouw met een ongewone visie op werkelijkheid en een fascinatie voor vergankelijkheid.

donderdag 6 augustus 2009

Nachtelijk bezoek



Vannacht zag ik weer eens bevestigd dat je vaker in je eigen omgeving ongelukjes krijgt, dan in de grote boze wereld. Toen ik vlak voor het slapengaan een slok water uit een flesje dronk, kreeg ik een wespensteek in mijn tong. Maar gelukkig was de dienstdoende arts er binnen tien minuten en met behulp van medicijnen bleef alles onder controle.
Hier nog wat 'huishoudtips' voor de behandeling van een wespensteek.

afb. 'Meandering' Ilan Katin

Code


Jij zegt dat je naar Fez gaat.
Zeggen dat je naar Fez gaat,
betekent echter dat je daar niet heengaat.
Maar ik weet dat je wel naar Fez gaat.
Waarom lieg jij tegen je vriend?
Marokkaans spreekwoord.
(onbekende fotograaf)

zondag 2 augustus 2009

Clematis in de regen


foto's Klary

Folk Noir/ Wendy McNeill


Vanmorgen hoorde ik deze song van ene Wendy McNeill:
Ask Me No Questions

Cuba van 1868 tot heden.




In het Groninger Museum heb ik vrijdag met een vriend de tentoonstelling Kunst en Geschiedenis van Cuba 1868-heden gezien. Voor mij niet echt bekend terrein, maar de vage beelden die ik uit nieuws en geschiedenislessen had overgehouden, bleken aardig overeen te komen met wat ik in het museum zag: een bonte galerij van idealisme, onderdrukking uitbuiting, vitaliteit en expressie in kleur en krijt. Gaat dat zien!
Klik hier voor fotografie van het hedendaagse Cuba.