vrijdag 27 februari 2009

Blauw blauw....enzovoorts





















Je hebt van die dagen dat je met een onbestemd raar gevoel wakker wordt. Een restje hoofdpijn, de herinnering aan een rare droom? Je kunt eigenlijk niet bedenken wat er mis is, en je weet dus ook niet wat je moet doen om je stemming weer op peil te brengen. Alles blauw-blauw laten werkt averechts. Wat wel werkt, is het euvel op homeopathische wijze trachten te verhelpen, dus 'kwaad' met gedoseerd 'kwaad' bestrijden.
Het helpt mij bijna altijd als ik een vervelend karweitje aanpak, bijvoorbeeld opruimen of achterstallige admininstratie doen: daarna heb ik in ieder geval een tevreden gevoel dat ik dat klusje weer heb geklaard.
En heel vaak drijft het gevoel weer net zo snel over als een regenbui....
afbeeldingen: 1) Night Scene Thumbss 2) Blue Flower James Welling

woensdag 25 februari 2009

Katte-belletje




















Vanmorgen werd ik gebeld door de kat van één van mijn zoons. Het was uiteraard een kort telefoontje, omdat het dier geen boodschap aan/voor mij had. Hij had op zijn ochtendwandeling voorkeur gehad voor de keuzetoets waaronder mijn zoon mij belt als hij wél wat te melden heeft.

De afbeelding staat op de voorkant van het boek Suezkade van Jan Siebelink. Het boek heb ik nog niet gelezen, maar ik heb wel geprobeerd deze poster te bemachtigen. Het is me helaas nog niet gelukt.

dinsdag 24 februari 2009

Wout Muller en 'partial seams'



















Hoewel de tentoonstelling van het werk van Wout Muller in het Drents Museum alweer voorbij is, moest ik regelmatig aan hem denken toen ik aan het oefenen was met 'partitiele zomen'. Zijn werk heeft prachtige, verfijnde details zoals bronskleurig latwerk en lijsten, maskers, tegelvloeren, en zelfs een tatoeage (zie foto). Het is lastig om zulk vlechtwerk te naaien, want de zomen lopen nergens door. Maar ik weet nu hoe het moet, dankzij een quilt uit een boek van Christa Rolf.

Jubileum



















Deze week heb ik een jubileum te vieren: Sterke Staaltjes bestaat vijf jaar. Natuurlijk ga ik het in stijl vieren: morgen ga ik naar de Stoffenbeurs in Martininplaza.

zaterdag 21 februari 2009

Tulpenkoorts en Bloemistenverdriet

















De voorjaarsvakantie is ongemerkt mijn deur voorbijgegaan. Ik had geen tijd voor de stapel boeken die wacht om gelezen te worden. Op aanraden van een vriendin heb ik uit de bibliotheek het boek Tulpenkoorts van Deborah Moggach geleend. Verder een boek van Eelco Runia, Breukvlak. De hoofdpersoon houdt tijdens een verblijf in California een weblog bij, en beschrijft daarin zijn belevenissen. Hij constateert dat een weblog niet hetzelfde is als een dagboek, maar meer een soort 'real lifesoap', zelfdramatisering. De blogger creëert een personage dat niet echt BEstaat, maar al 'bloggende' ONTstaat. Volgens één van de (lovende) recensenten heeft het boek 'filmische kwaliteiten'.
Het boeketje van de week heet 'bloemistenverdriet'. De kleine zuiderwindlelies zijn erg sterk -helaas voor de bloemist, die zijn omzet ziet verminderen.
foto's: 1) Atsje Bosma 2) Fulvio Romiti

woensdag 18 februari 2009

Tassen, stoffen en halterjurkjes















Gisteren heb ik aan grote verleidingen blootgestaan. Op dinsdag heeft de Grote Markt in Groningen altijd veel te bieden, omdat er dan veel stoffenkraampjes zijn. Maar zwakke vrouw als ik ben, ik ging ook de dure tassenwinkel in, een kledingzaak en de boekenwinkel Selexyz. Dat is vragen om moeilijkheden. De tricot halterjurkjes van Object waren betaalbaar en stonden me erg leuk. De tassen van Fred de la Bretoniere waren tijdloos mooi en praktisch. 'Gelukkig' had ik geen geld en kwam ik met slechts twee halve metertjes stof thuis.
Maar dat halterjurkje ga ik vast kopen......

zondag 15 februari 2009

Zondagvoorstelling l'Esprit de Bleu

Vandaag hoorde ik voor het eerst muziek van René Aubry. En op YouTube ontdekte ik dans en choreografie van Carolyn Carlson. Ik was onder de indruk van deze combinatie van eigentijdse muziek en dans. Dit is een stuk uit de balletopera Signes, l'Esprit de Bleu.

vrijdag 13 februari 2009

Vrijdag de 13e



















Leuke dag: de hele dag op radio 2 muziek uit de Sixties. En een vers boeket op tafel: 20 paarsrode tulpen.

(foto: Ron van Dongen)

Over naaivoetjes en millimeterwerk

Ik ben dol op de naaivoetjes van Bernina. Regelmatig zul je mij dromerig een instructievideo zien bekijken, broedend op de creatieve mogelijkheden van Bernina's naaiaccessoires. Geld verdiend met cusus geven wordt vaak omgezet in tools met vaag-romantische namen als zigzag-zipperfoot, double-rolling-hem-sool-binder-foot, of straight-topstitch-lap-seamfoot (vrij vertaald). Ik smul van technische uitleg en millimeterwerk.

donderdag 12 februari 2009

Nieuwe badkamertegels.














Hoera, we krijgen nieuwe badkamertegels! De muur lekt en op mijn slaapkamermuur zit schimmel. Ik hoopte dat ik van die mooie kleine mozaiektegeltjes zou krijgen, maar dat was iets te luxe voor een huurwoning. Het worden matte lichtgrijze tegels van 15x20 cm. Ik ga dan ook het lelijke plafond verven.
afbeelding: Frank Gabriel (installatie met steen en hout).

woensdag 11 februari 2009

Stinkbloemen en Robert Kushner


















De laatste tijd heb ik altijd bloemen in huis, vooral witte. Ik ben in mijn 'witte' periode: het liefst zou ik al mijn meubels in off-white, roomwit, en natureltinten willen oververven.
Op het neusafstand bevindt zich een glazen vaas met kleine witte bloemetjes, 'paperwhite' heten ze geloof ik, een soort kleine narcisjes. Mooie fijne stervormige bloemetjes, maar ze stinken! Maar omdat ze zo mooi zijn, verdraag ik ze.

Helaas zijn de rose wit gestreepte amaryllissen bijna uitgebloeid. Het zijn net schilderijtjes, tableaus vivant.

maandag 9 februari 2009

Luxe behang.



















Vandaag heb ik een mooi behangboek gekregen, American Classics van Eijffinger. Ik heb al een hele verzameling behang- en stofstalenboeken. Binnenkort hoop ik mijn eerste wandcollage te maken op een oude deur.

zondag 8 februari 2009

Uitverkoop












Gisteren heb ik in de boekenuitverkoop het boek 'Getekend, Hans Christiaan Andersen' gekocht. Het bevat prachtige illustraties van zijn sprookjes. Als meisje van acht jaar kreeg ik van mijn oma in pocketvorm de sprookjes van Andersen op mijn verjaardag. Ze maakten diepe indruk , vooral omdat ze in mijn beleving veel realistischer waren dan de mij bekende sprookjes als Assepoester, Doornroosje, Hans en Grietje en Roodkapje etcetera. De verhalen van Andersen waren vaak treurig of moralistisch, hadden meestal geen happy ending, en gaven een somber/absurdistisch beeld van de mensheid. Misschien had ik ze beter te verteren gevonden met de illustraties van Einar Nerman. Zijn 'Jugendstil' haalt er de scherpe kantjes af.

vrijdag 6 februari 2009

Oude foto's



















Deze maand wil ik mijn foto's van de afgelopen jaren inplakken. Er ligt nog een stapel niet digitale foto's vanaf 2001 te wachten op een plekje in een ouderwets fotoalbum. Het is saai, voorspelbaar werk. Lisa Kokin had een beter idee....

donderdag 5 februari 2009

Pechdag


Vandaag liep alles me tegen. De afspraak bij Biblionet waarvoor ik keurig op tijd aanwezig was, ging niet door wegens ziekte. De boekenmarkt waar ik daarna heen wilde, begon pas om 17.00 uur. Ik vergat mijn treinkaartje voor de terugweg af te stempelen en kreeg prompt een boete, terwijl er zelden gecontroleerd wordt. Tja, de wet van Murphy werkt soms echt.
En nu probeer ik te bedenken wat ik zal doen om de dag toch nog constructief af te sluiten. Misschien deze leuke ketting van Edith Heath namaken? Ik heb duizenden knopen in huis.......

woensdag 4 februari 2009

Tekens van de Tijd: Februari


Gelukkig bleek ik het door Peter Cross zo prachtig geillustreerde boek 'Tekens van de tijd' nog in mijn bezit te hebben. Voor het naar één van mijn kinderen gaat, wil ik een aantal plaatjes scannen, misschien zelfs het hele boek.

Dus zó groeien krokusjes.

Fascinerend....
















.....het werk van Lillianna Pereira. Vooral haar collages vind ik geweldig.

http://www.lilliannapereira.com/

dinsdag 3 februari 2009

Kleurplaat voor volwassenen


Ook uit de serie van Peppin Press: Islamic designs. Leuk om in patchwork uit te voeren -of als je je verveelt mooi in te kleuren. Het resultaat mag je naar mij toe sturen.......

Bacteria


Deze afbeelding komt uit een boek van Peppin Press, een uitgever die al tientallen jaren decoratieve boeken uitbrengt. Wat dit precies voor bacteriën zijn, weet ik niet, maar door het kleurgebruik en de donkere achtergrond lijken het net oosterse wandborden.

Blauw witte pijlen



















Dit is de eerste foto die ik hier plaats. Ik heb boeken vol prachtige afbeeldingen, maar het lukt me niet ze hier te plaatsen. Ik heb ze op verschillende manieren opgeslagen, als GIF of TIF, als Jpeg, maar steeds als ik ze wil gebruiken, krijg ik de melding dat het bestand beschadigd is, of dat de indeling niet herkend wordt. Wat doe ik verkeerd??

maandag 2 februari 2009

Klary start een Blog

Vandaag heb ik eindelijk een start gemaakt met mijn weblog. De website Sterke Staaltjes gaat verdwijnen, omdat ik er zelf te weinig aan kan toevoegen of veranderen. Wat erop staat is bovendien volledig verouderd.
Mijn Blog heet net zo als mijn oude website Sterke Staaltjes.